Mesto plánuje v marci otvoriť v priestoroch kaštieľa galériu a múzeum

18.01.2010 Stropkov

Galériu a múzeum, ktoré sa rozhodla v podkrovných priestoroch historického objektu kaštieľa zriadiť samospráva mesta Stropkov, plánujú otvoriť ešte v prvom kvartáli tohto roka.
TASR o tom dnes informoval hovorca radnice Imrich Makó.
Mesto na prestavbu spomínaných priestorov získalo dotáciu 112.000 eur, ktoré na minuloročnom výjazdovom zasadnutí vo Svidníku, na tento účel schválila vláda SR. Makó konštatoval, že stavebné práce v kaštieli pokračujú podľa stanoveného harmonogramu a galéria a múzeum budú slávnostne otvorené v marci.
Pôvodný zámer prestavby podkrovia počítal s vybudovaním ubytovacích kapacít nadštandardnej úrovne vzhľadom na to, že v tejto oblasti sa angažujú predovšetkým súkromní investori. Súčasné vedenie radnice sa rozhodlo využiť tento priestor pre zriadenie inštitúcií, ktoré by výrazne pomohli cestovnému ruchu.
Podkrovie bolo pripravené ako hrubá stavba, kde okrem priečok chýbalo vykurovanie, podlahy, sadrokartóny, podhľady, tepelná izolácia a elektroinštalácia. Po konzultácii s Krajským múzeom (KM) v Prešove sme pripravili zmenu projektu a v novembri sme začali s prácami, \" vysvetlil vedúci odboru výstavby a regionálneho rozvoja Mestského úradu (MsÚ) Stropkove Ladislav Dubas.
V tejto súvislosti sa minulý týždeň uskutočnilo stretnutie vedenia mesta so zástupcami KM v Prešove. Stavebné práce budú ukončené najneskôr prvý februárový týždeň a do konca februára bude v priestoroch inštalovaná expozícia. Ukončenie posledných úprav okolia kaštieľa je naplánované do konca mája 2010.
V novovytvorených priestoroch by mali pracovať dvaja zamestnanci prešovského Krajského múzea, ktoré sa bude zároveň starať o expozície a ich aktualizáciu.
\"Našou predstavou je, aby tu nechýbali napríklad obrazy akad. mal. Františka Veselého, numizmatická či filatelistická zbierka. Určite chceme, aby sa do Stropkova vrátili archeologické nálezy z okolia kaštieľa, \" povedal primátor mesta Peter Obrimčák. Dodal, že mesto rovnako mieni osloviť verejnosť so žiadosťou o zapožičanie historických predmetov, ktoré pripomínajú dejiny Stropkova.
Po otvorení spomínaných priestorov bude funkčný celý objekt kaštieľa, kde sú už dnes vybudované reštauračné služby a multifunkčná sála pre organizovanie zasadnutí mestského parlamentu, konferencií, či komorných kultúrnych akcií. Komplexnú rekonštrukcia historického objektu rozbehlo ešte predchádzajúce vedenie MsÚ, náklady sa v priebehu šiestich rokov vyšplhali zhruba na 700.000 eur.
 

Vyberte región